Det börjar bli dags att se över husets fasad. Det är den tid på året när solens strålar äntligen värmer och huset behöver sig en uppfräschning efter den hårda vintern. I Sverige är det väldigt tydligt när perioden för fasadmålning sätter igång, men fortfarande står många och undrar över ett flertal saker. Har man målat om sin fasad tidigare kanske man redan har kunskapen som krävs, men för den som ska ge sig in på sitt första fasadprojekt kan det kännas svårt och kanske till och med lite skrämmande. Frågorna är många och det kan t.ex. handla om vilken typ av färg det är som man ska välja, om det går att använda en annan färgsort än den som man har idag eller hur man gör ett bra grundjobb för att säkerställa ett snyggt och hållbart resultat. Innan du tar fram pensel, stegen och maskeringstejp så kan det vara bra att vara lite påläst och det är precis här som vi kommer in i bilden.

Eftersom det finns flera olika varianter av putsfärg så kan man behöva leka lite detektiv för att hitta rätt. Man behöver t.ex. ta reda på vilken typ av putsfärg som tidigare har applicerats. Här nedan har vi samlat fem av de viktigaste sakerna att tänka på när du ska använda dig av putsfärg.

Våra bästa tips

Underlaget – För att din putsfärg ska kunna fästa som den ska är det viktigt att du har koll på vilken typ av puts det är som har använts på fasaden tidigare. Om fasaden består av t.ex. cementbruk så kommer du till exempel inte att kunna använda dig av kalkfärg, eftersom färgen helt enkelt inte kommer att fästa. Har man just cementbruk på fasaden så bör man istället satsa på silikatfärg eller hydaulit, men även linoljefärg ska fungera. Kalkfärgen har blivit otroligt populär på senaste tid och är något som många uppskattar starkt att använda sig av. Färgen låter husväggarna andas och ger dessutom mycket vackra skiftningar och mönster. Nackdelarna är dock många. Man behöver vanligtvis använda sig av väldigt många lager färg för att få rätt resultat.

Varför använda putsfärg? – Har du inte förstått vitsen med att använda putsfärg? Ingen fara! Vi förklarar så gärna. Det första som man behöver ha vetskap om är att ett putsat hus kommer att hålla mycket längre än vad t.ex. ett trähus kan göra. Det är inte ovanligt att putsade hus står sig upp till hela 50 år utan några som helst problem. Inom sinom tid kommer även ett putsat hus att behöva målas om och det är här putsfärgen kommer in i bilden. Den putsfärg som finns idag är specifikt framtagen för att vara vattenavvisande och detta leder i sin tur till att ingen fukt kan tränga sig in i väggarna. Trots det så ser putsfärgen till att andas och släpper därmed ut eventuell fukt som redan finns på insidan. Fördelarna med putsfärg är alltså väldigt många. En annan orsak till varför man bör välja putsfärg är för att den förhindrar att det uppstår skador på huset. Utan putsfärg kan man t.ex. få problem med sprickor, algangrepp och frostskador på huset.

Viktigt med grundarbete – Även om en yta redan är putsad så är detta ingen garanti för att putsfärgen ska fästa med 100 % bra resultat. En putsad yta behöver också vara ren, torr och fast innan du applicerar putsfärg. Finns det skarvar i fasaden behöver du först se till att täta dessa med målarfog och detsamma gäller för sprickor. Skulle det vara så att fasaden har betydligt större skador än så kan man behöva använda laga dessa och då är det viktigt att välja samma putsbruk som fasaden redan har. Det är inte alltid lätt att veta vilken typ av puts som har använts på fasaden tidigare. Är du osäker kan du alltid bryta bort en liten bit puts och ta med detta till en färghandlare. Färghandlaren kan då hjälpa dig att välja ut lämpliga produkter.

Välj rätt färg – Putsfärg kommer i alla möjliga nyanser för att du ska kunna måla ditt hus precis som du önskar. Att välja färg kan dock kännas som en väldigt svår och stor uppgift, eftersom det handlar om färgen på ett helt hus och inte endast på en fondvägg i barnens sovrum. Innan du bestämmer dig för en färg och sätter igång med målandet så kan du faktiskt ta reda på hur ditt hus kommer att se ut med den nya färgen. Det är lättare att ångra sig innan arbetet är utfört än i efterhand, eller hur? För att lyckas med detta behöver du tillgång till en dator eller mobiltelefon. Det finns både program och appar som låter dig ladda upp en bild av ditt hus och därefter välja mellan olika färger med bara ett klick.

Högkvalitativa produkter – Det spelar ingen roll hur dyr din putsfärg är om du sedan väljer att använda billiga penslar och redskap. Satsa på att redskapen ska vara av lika bra standard som färgen för att du ska få det resultat som du är ute efter. Här kan det vara bra att tänka på att nya penslar ofta kan släppa ”hår” på fasaden där du målar. Detta vill man såklart undvika så mycket som det bara går. Genom att doppa din pensel i vatten innan du doppar den i putsfärgen kan du förhindra att stråna släpper och du får även en färg som är betydligt lättare att arbeta med och som inte torkar lika snabbt.