Putsfärg har länge använts för att t.ex. göra fasader snygga och fräscha, men kan även användas för t.ex. murar eller andra typer av ytor. Idag är det inte ovanligt att man använder sig av färgen för att fräscha till sin bostad. Gäller det mindre arbeten inomhus klarar de allra flesta av det helt på egen hand, men större projekt utomhus kräver kunskap och erfarenhet för att jobbet ska bli snyggt och hållbart. Har du ingen tidigare kunskap om att putsa utomhus kan det vara bra att skapa sig erfarenhet genom mindre projekt först.

Så börjar du – putsbruk

Det första du ska göra är att se till att kontrollera underlaget som du ska använda putsbruket på. Det är viktigt att du kan säkerställa så att det är stabilt, för att minimera risken för att hela ditt arbete går i kras. Om underlaget är skadat finns det risk för att putsen spricker och släpper, något man naturligtvis vill undvika så gott man bara kan. Förutom att det ska vara stabilt och bra så ska det även vara helt fritt från fett och rent från lösa partiklar eller andra typer av smuts och föroreningar.

När du har säkerställt att underlaget lämpar sig för putsbruk är det dags att ta fram verktygen. När du jobbar med putsbruk kommer du behöva andra verktyg än när du t.ex. målar med väggfärg i barnens rum. Du kommer t.ex. att behöva en hink och en borrmaskin med en visp så att du på ett snabbt och smidigt sätt kan blanda ihop bruket. Ska du göra större mängder putsbruk kan det vara bra att använda en tombola istället.

Att blanda putsbruket är inte det svåraste, utan att applicera den på ett snyggt sätt. Du behöver till exempel ha en murslev tillgänglig, en bräda eller rätskiva och om du ska laga ytor som har hörn, t.ex. en trappa, så behöver du även en hörnlist.

Välj rätt typ av putsbruk för ditt utomhusbruk

Att putsa utomhus fungerar inte på samma sätt som att putsa inomhus, även om man använder sig av samma teknik. Du behöver t.ex. vara säker på vilket material ditt underlag har idag, till exempel din fasad på huset. De vanligaste är cementbruk, kalkbruk eller stenmaterial och underlagets material är avgörande för att du ska kunna veta vilket bruk som du kan använda dig av. Känner du dig osäker kan du alltid ta med en bit underlag in till din bygghandlare för att fråga om råd och vägledning.

När du har hittat ett putsbruk som fungerar bra för det underlag som du ska arbeta med är det dags att sätta igång. När man använder puts utomhus måste man först se till så att man grundar underlaget ordentligt med en bas. Basen skapar en heltäckande yta och säkerställer att putsbruket fäster bättre. Se till att de båda går hand i hand med varandra.

Blanda ihop

Att blanda ihop bruk kan låta som en enkel uppgift, men i många fall är det ändå mer jobb än man kan tro. Det är väldigt viktigt att man använder sig av rätt ordningsföljd för att putsen ska bli så bra som möjligt. Många tror att det bara är att blanda hej vilt, men riktigt så kul ska vi inte ha. Se till att du håller dig till ordningsföljden nedan.

1. Det första du ska göra är att hälla en liten mängd vatten i det blandningskärl som du ska använda dig av för att blanda putsbruket.

2. Växelvis ska du nu se till att blanda ner torrbruket. Gör det långsamt och häll lite i taget. Låt även torrbruket och vattnet blanda sig under loppet av några minuter innan du fortsätter. Använder du dig av en borrmaskin med en vips så räcker det med cirka 5 minuter, men har du istället en tombola får du räkna med 10-12. Efter att du har blandat ihop putsen ska du nu se till att använda den inom loppet av några timmar, annars behöver du blanda om på nytt.

Måla med putsfärg utomhus

Putsbruk har inte den snyggaste färgen och är oftast grå eller brun i tonen. Om man har putsad sin fasad eller sin mur så vill man troligtvis inte att putsen ska synas eller lysa igenom och få ytan att se ojämn och tråkig ut. Det är här som putsfärgen kommer in. Putsfärg finna i alla möjliga typer av färger och är mycket enkel att använda sig av. Något som kan vara bra att tänka på är att putsfärg oftast är mer rinnig än t.ex. vanlig väggfärg eller snickerifärg. Man behöver således inte använda speciellt mycket för att fortfarande få en täckande yta. Ett tips är att bara doppa ner penseln en liten bit ner i färgburken, just för att förhindra att man får upp för mycket färg och därmed får ett ojämnt och fläckigt slutresultat.

Det bästa verktyget om du ska måla en stor och lät yta är att satsa på en riktigt bra fasadpensel av hög kvalitet. Ju bredare desto bättre och snabbare kommer det också att gå. Jobba med en kryssteknik när du målar, för att på så sätt säkerställa att det inte blir några håligheter eller ojämnheter och kom ihåg att låta färgen torka innan du börjar med lager nummer två. Under tiden som du väntar på att putsfärgen ska torka kan du förvara penseln i linolja för att förhindra att den stelnar. Kom bara ihåg att dra av ordentligt med olja innan nästa målningsomgång.